26.02.2024

RAMAZAN AYININ HABERCİSİ: BERAT

BERAT KANDİLİ DUALARLA İDRAK EDİLDİ...

Af, mağfiret ve arınma vesilesi Berat Gecesi münasebeti ile Ürgüp İlçe Müftülüğü tarafından ilçemiz Musalla Camiinde Berat Kandil Programı düzenlendi.

Berat Kandil Programı, yatsı namazı öncesi İlçe Müftüsü İsmail KARADAVUT’un sohbetleri ile başladı.

Karadavut; “Bu gece Şaban ayının 15. gecesini şereflendiren mübarek Berat Gecesidir. Duhan Suresinin ilk ayetlerine baktığımızda bu gecenin üç temel özelliği ile öne çıktığını görmekteyiz. Şöyle ki bu gece "Mübarek Gece"dir. Hayrı ve fazileti çok olan, Allah'ın kullarına bol ikramlarda bulunduğu onların Nasuh tövbelerini kabul ederek günahlarını bağışladığı, eşsiz bir gecedir.

Bu gece mağfiret gecesidir. Bu gece af dileyenlerin günahı ne kadar çok olursa olsun affedildiği gecedir. Bu gece rızık isteyenler için rızkın bolca verildiği gecedir. Bu gece dua etmek isteyenler için duaların ret olunmadığı bir gecedir. Bu gece dertleri olanlar için dertlerine şifa gecesidir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde Berat Gecesi’nin feyiz ve bereketini şöyle aktarmıştır. “Şâban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir: ‘İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.’ Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.”

Berat Gecesinin bir diğer özelliği insanlığa gönderilen son ilahi mesaj yüce Kur’an-ı Kerim’in levh-i mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir.

Berat Gecesi bir yıl süreyle olacak hadiselerin, amellerin, rızıkların, ecellerin, hastalıkların vb. karara bağlandığı ve ilgili meleklere teslim edildiği gecedir.

Bu gece ayrıca Allah'ın izni ile Resulullah (s.a.v)’e şefaat hakkının tamamının ikram edildiği gecedir. Hicretin 2. yılında berat gecesinde vuku bulduğu kabul edilen Kıblemizin Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan Mekke'deki Mescid-i Haram, Kabe istikametine çevrilmesi de bu geceye ayrı bir önem kazandırmıştır.

Bu vesileyle Berât gecenizi tebrik ediyorum. Bu mübarek gecenin aziz milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini, başta Gazze, Filistin ve Doğu Türkistan olmak üzere bütün mazlumların felaha ulaşmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." dedi.

Vatandaşlarımızın yoğun teveccüh gösterdiği Berat Kandil Programı kılınan yatsı namazı sonrası Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve Mevlid-i Şerif ile devam etti.

Ramazan’ın son habercisi mübarek Berat Gecesi özel Berat Kandil Programı, İlçe Vaizi Adem SAYLAN'ın duaları ile sona erdi.