10.03.2024

İl Müftüsü Kazım Güzel’den Ramazan-ı Şerif Mesajı

Bizleri en güzel şekilde yaratan ve rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi Ramazan-ı Şerife ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ü senâlar olsun! Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) sonsuz salât ve selâm olsun.
Yüce Allah, biz kullarının daha iyi bir kul olması için “zaman” içerisinde bazı özel zamanlar var eder. Bu özel zamanlarda kulları Rablerine her zamankinden daha fazla yönelsinler, gece ve gündüz kendisini ansınlar, bütün benlikleriyle O’na yaklaşsınlar ister. Bu vakitlerde, insanların birbirlerine de daha fazla yakınlaşmalarını, yardıma ihtiyacı olanların kapısını çalmalarını, muhtaçları sevindirmelerini, böylece daha iyi bir insan olmalarını ister. Allah, bu vakitlerde yapılan iyiliklerin karşılığını da kat kat verir, çünkü O, Rahman’dır, Rahim’dir. Rabbimizin, sonsuz rahmetinin yansıması olan bu “mübarek zamanlardan biri de  bu gece ilk teravih ve ilk sahurla idrak edeceğimiz  Ramazan ayıdır. Ramazan, “rahmet ayı”dır, “Kur’an ayı”dır, “on bir ayın sultanı”dır.
Ramazan Kur’an Ayıdır; Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmeye başlandığı için bu ay, Kur’an ayı olarak nitelenir. Ramazanın bu özelliği, Kur’an’da şöyle ifade edilir: “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.”
Ramazan ayı, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunduğu için çok değerlidir. Hz. Peygamber, Kadir Gecesi’ne çok önem verir, bu zaman diliminde ibadet ve kulluk için her zamankinden daha fazla çaba gösterirdi. Kadir Gecesi’nde nasıl dua etmesi gerektiğini soran hanımı Hz. Aişe’ye, “Allah’ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” duasını öğretmişti.
Allah Resûlü (s.a.s), ramazan günlerinde bol bol Kur’an okurdu. Hz. Peygamber bu ayda her gece kendisine gelen Cebrail’e (a.s.) Kur’an okuyup dinletirdi. Bu karşılıklı okuma ve dinleme faaliyetine “mukabele” denir. Yüzyıllardır süregelen “mukabele” geleneğimiz Hz. Peygamber’in bu sünnetine dayanır. Bu bakımdan ramazan ayı Kur’an’la, onun mesajlarıyla, onu bize gönderen Rabbimizle buluşmak, konuşmak, samimi olmak, O’na yakınlaşmak için büyük bir fırsattır.
Ramazan Oruç Ayıdır; Ramazan ayında oruç tutmak, her Müslümanın üzerine farzdır ve İslam’ın temel ibadetlerinden biridir. İftarı ve sahuruyla daha bereketli hâle gelen Oruç, bedenimize sıhhat, gönlümüze huzur veren eşsiz bir ibadettir. Günahlara ve kötülüklere karşı bir kalkandır. Ramazan, bizi, tüm azalarımızla oruç tutmaya, her türlü kötülük ve günahtan arınmaya çağırmaktadır.
Ramazan İbadet Ayıdır; Ramazan ayı, ibadet hayatımızda her zamankinden daha fazla yoğunluk yaşadığımız bir zaman dilimidir. Sevgili Peygamberimiz, ibadet hayatıyla bu konuda örnek olmuş ve ramazanı ibadet ve kulluk ayı olarak değerlendirmiş ve şöyle buyurmuştur, “Allah, Ramazan ayında oruç tutmayı size farz kıldı. Ramazan gecelerini namazla geçirmek de benim sünnetimdir. Kim inanarak ve sevabını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan ayında oruç tutup, geceleri de teravih namazı kılarsa, annesinden doğduğu günkü gibi günahlarından arınmış olur.”
Ramazan Rahmet Ayıdır; Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan bu zaman diliminde kullarına karşı çok merhametli olan Rabbimiz, bu ay içerisinde rahmet kapılarını sonuna kadar açmış ve ramazan ayını değerlendiren kullarına çeşitli müjdeler vermiştir. Ramazan ayı bizim bütün benliğimizi ve ruhumuzu arındırmış, yenilemiş ve tazelemiş olur.
Ramazan Sabır ve Şükür Ayıdır; Müslüman, Rabbinin kendisine verdiği nimetler için şükrederken karşılaştığı zorluk ve imtihanlara da sabreder. Ramazan ayı müminin bu sabrını kuvvetlendiren, onun karakterini ve kişiliğini perçinleyen bir özelliğe sahiptir.
Ramazan Tövbe Ayıdır; Ramazan ayı rahmet kapılarının açıldığı, kulların affedildiği ve günahlarından arındığı bir aydır. Bu ayda Müslümanlar hatalarını, eksikliklerini sorgulayarak günahları için bağışlanma dilerler. Rablerinin engin merhametini üzerlerinde hissederek bu mübarek zaman vesilesi ile arınmayı umarlar. Oruçla temizlenirler, ramazanla aklanırlar. Pişmanlıkla, kararlılıkla, samimiyetle af dileyerek bir daha günah işlememeye söz verirler. Böylece ramazan tövbenin, yeni başlangıçların, yenilenme ve tazelenmenin zamanı olarak değerlendirilmiş olur.
Ramazan Yardımlaşma, Dayanışma ve Kardeşlik Ayıdır; Ramazan ayı, insanın maneviyatını güçlendirdiği gibi verilen zekâtla, sadak-i fıtır ve yapacağı infakla insanların birbirlerine yakınlaşmalarına vesile olur. Sadece iyi bir kul olmak için değil, iyi bir insan, iyi bir komşu, iyi bir dost, iyi bir akraba olabilmek için de ramazan, en uygun zaman dilimidir. Kimsesizlerin kimsesi olmak, yetimin başını okşamak, muhtaca el uzatmak, açın hâlinden anlamak, ağlayanları güldürmek için ramazan ayı fırsat bilinmelidir.
Bu vesileyle ümmet-i Muhammed olarak buruk bir şekilde gireceğimiz ramazan-ı şerifimizin İslam coğrafyalarında yaşanan zulmün son bulmasına, Gazze’nin kurtuluşuna, Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğüne, yıllardan beri kanayan yaramız olan Doğu Türkistan’ın felahına vesile olmasını diliyorum. Bu mübarek ayın Müslümanların vahdetine, birliğine, dirliğine, beraberliğine, dayanışmasına, yeni bir uyanışa ve dirilişe vesile olmasını diliyor,  Ramazan-ı şerifin âhiret bilincimizi perçinlemesi temennisi ile bizleri sırât-ı müstakîmde sabit kılmasını, Rahmet ayı ramazanın ülkemize, milletimize, İslam alemine, bütün insanlığa ve Nevşehir’imize barış ve huzur getirmesi için Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
Ramazan-ı şerfimiz mübarek olsun. Hoş geldin Ya Şehri Ramazan.

Kazım GÜZEL
Nevşehir İl Müftüsü