18.05.2016

Müftü Beyin Kaleminden Berat Gecesi

Sözlükte borçtan, cezadan ve sorumluluktan kurtulma anlamına gelen Beraet, Dini literatürde iki anlama gelir.

1-Beraeti zimmet, Beraeti asliyye.

2-Berat gecesi.

Beraeti zimmet ve asliyye; Aleyhine bir delil oluncaya kadar kişinin borçsuzluğunun ve suçsuzluğunun varsayılması anlamına gelir. Mecellede ki (Madde 8)

“Beraeti zimmet asildir” kaidesi bunu ifade eder.

Beraet gecesi ise; Mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının 14’ ünü 15’ ine bağlayan gecenin adıdır ki; Rahmet, mağfiret, bağış, af ve günahlardan kurtuluş anlamınadır.

Peygamberimiz (S.A.V.) bu geceye özen göstermiş ve duaların kabul olduğu geceler arasında saymıştır.

Dört gecede yapılan dualar geri çevrilmez.

1-Regaib gecesi.

2-Berat gecesi.

3-Cuma gecesi.

4-Bayram geceleri.

Ayrıca; “Allah Teâlâ Şaban ayının 15. Gecesi Beni kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca kullarını affeder, cehennemden kurtarır.” (Tirmizi-İbn. Mace)

Allah Teâlâ Şaban’ın 15. Gecesi Dünya semasını rahmetiyle inzal buyurur ve

-Yok mu af dileyen affedeyim,

-Yok mu rızık isteyen rızık vereyim,

-Yok mu şifa dileyen şifa vereyim,

-Yok mu, yok mu?.. diye nida eder.” (İbn. Mace)

İşte bundan dolayı mü’minler bu gecede akın akın camilere gider, Kur’an okunur, sohbetler yapılır, mevlitler okunur, dualar yapılır, topluca namazlar kılınır.

Geçmişin muhasebesi yapılır, günahlar, kusurlar hatırlanır ve onlardan pişmanlık duyulur, tevbeler yapılır.

Allah’tan dilekler, istekler dile getirilir.

Böylelikle kararan dünyamız kandilin ışığıyla aydınlanır. Katılaşan kalbimiz gözyaşlarıyla ıslanır, yumuşar. Ruhumuz, günahın paslarından kurtulur. Gözümüz, gönlümüz aydınlanır ve on bir ayın Sultanı Ramazan ayına hazır hale gelir.

Hamdolsun rahmetiyle bizleri kuşatıp bizlere böyle arınma fırsatı bahşeden rabbimize.

Ne mutlu bu fırsatların kadri kıymetini bilip değerlendirene.

Rabbim, Recep ve Şaban ayını bize mübarek eyle ve hayırlısı ile bizi Ramazan ayına kavuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm din kardeşlerimizin kandilini tebrik eder, kırgınlık, dargınlık, kavga ve kaosların bitmesine, birlik, beraberlik ve vahdetin perçinlenmesine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

Yakup ÖZTÜRK

Nevşehir İl Müftüsü